Voetreflexologie

WAT IS DE GESCHIEDENIS VAN DE VOETREFLEXOLOGIE

voetzones

Voetreflexologie (ook wel voetzône-reflextherapie) is een behandelmethode om op reflexologische, dat wil zeggen met drukpunt-massagetechnieken, het totale lichaam te stimuleren zijn of haar natuurlijke gezondheid (homeostase) te handhaven of te herstellen van ziekte, trauma’s en lichamelijk en geestelijk letsel.

Er zijn vele verschillende vormen ontwikkeld van voetmassages die uit een van oorsprong intuïtieve of meditatieve methode ontstaan zijn die ons terugvoeren naar de vroege geschiedenis van de Chinese geneeskunde. Een boek dat is teruggevonden in een tombe van de Han-dynastie (206 v. C – AD 220) en beschrijvingen bevat over de meridiaan lijnen van ons lichaam; de energiebanen die alle informatie bevat over onze gemoedstoestand, energetisch welzijn en ziekte.

Het lijdt echter geen twijfel dat stimulatie van drukpunten op de voeten het lichaam kan behandelen, aangezien anatomisch gezien de voeten zevenmaal verkleind het gehele lichaam weerspiegelt. Dit lijkt een vreemd concept, maar als we ons realiseren dat hand-, oor- en voetreflexologie al duizenden jaren wordt toegepast en in kaart gebracht waar de Ki- (: vitale energie) behandelingen werd bevestigd in landen als China, Tibet, de Filippijnen, Indonesië en Thailand hebben alle gelijksoortige drukpunt versies en hun bevindingen over de geneeskracht van deze gerichte vorm van massages.
Zelfs in Zuid-India, waar men zich vasthoudt aan het eigen vedisch concept van prana, in plaats van het Chinese idee van Qi kent een massage vorm waarbij drukpunten worden gebruikt en men beweert dat alle vormen van drukpuntmassage daarvandaan komen.

Aangezien aanraking de meest intuïtieve vorm van genezing is, mogen we aannemen dat de reflexpunten en meridianen oorspronkelijk door aanraking zijn ontdekt en door stimulatie van deze acupressuur-punten en meridiaanlijnen een therapievorm is ontstaan. Met behulp van stenen naalden van behandelde men elkaar op desbetreffende zones, deze naalden zijn op neolithische plaatsen gevonden die teruggaan tot 8000 jaar voor Christus!

De zône-theorie in de Westerse landen is aan het begin van de vorige eeuw voortgekomen uit de publicaties en research van dr. William Fitzgerald, hij nam waar dat directe druk op bepaalde delen van ons lichaam in een overeenkomstig deel analgetische (verdovende) uitwerking kon hebben.
Door druk uit te oefenen op een bepaald lichaamsdeel had hij geleerd te voorspellen welke andere lichaamsdelen daardoor beïnvloed werden; daarmee werd de eerste grote stap in de ontwikkeling van onze zonetheorie gezet.

voetmassage4

Dr. Edwin Bowers heeft daarna grotere bekendheid aan de zônetheorie gegeven in samenwerking met dr. Fitzgerald, en ontwikkelde een verrassende en unieke methode die ook medeartsen overtuigden van de deugdelijkheid van deze theorie.
De zônetherapie had meer voorstanders onder wie dr. George Starr White, die in de jaren 1920 een grote praktijk in Los Angeles had en Joseph Selbey Iley, die een boek schreef over de zônetheorie en het onderzoek voortzette.

In het begin van 1930 was het Eunice Ingham die in het bijzonder de voeten als aangrijpingspunt liet dienen als therapie, op grond van hun grote gevoeligheid, en bracht de voeten in kaart volgens de relatie tot de zones en hun uitwerking in het lichaam. Ze had zoveel succes dat haar naam door mondelinge aanbeveling grote bekendheid kreeg. Ze schreef haar eerste boek in 1938; Stories the Feet Can Tell en wordt inmiddels erkend als grondlegster van de voetreflexologie.

Stress b.v. is een ziekte waar welgeteld 80% van de westerse bevolking aan lijdt, hetgeen ziektes op allerlei niveau’s veroorzaakt en waar wetenschappelijk gezien soms geen aanwijsbare reden voor te vinden is. Met behulp van de toegepaste massagetechnieken op de voeten kan veel bereikt worden op dit gebied, en allerlei aandoeningen verlichten of zelfs verholpen worden!
Onze gezondheidstoestand hangt af van het vermogen te herstellen van ziekte of trauma, als dit verstoord wordt door overbelasting van o.a. het zenuwstelsel, denk aan traumatisch geweld of een ‘burn-out’ of eenvoudigweg spanningen van welke aard dan ook, kan het lichaam het zelfgenezend vermogen niet meer opbrengen en wordt er hulp gezocht in medicatie of natuurlijk genezende middelen en technieken.

Voetreflexologie behoort tot de zogeheten Natuurgeneeswijze die in staat is op zeer doeltreffende methode het lichaam behulpzaam te zijn zich te herstellen en de disbalans die de genezing belemmert helpen op te heffen. Het uitgesproken doel van reflexologie is de terugkeer naar het gezonde evenwicht van lichaam en geest, zoals de Chinese wijsgeer Confucius ons heeft geleerd;

“Als binnen en buiten in evenwicht zijn is er Harmonie”

chinees-teken