Personalia

OVER DE THERAPEUTE

sonjawiering

Op mijn 22e ging ik voor een aantal maanden naar India om daar te reizen en mijn interesse te volgen voor culturele antropologie en ik wilde meer leren over de Ayurvedische massage-vormen, die bijzonder helend zouden zijn. Het werd een interessante en confronterende reis. Zoveel kleurrijke dorpjes aan de grote rivieren, met de grote sociale verschillen van het kastensysteem, hun zeer oude tradities en armoede. Het is als westerling absoluut onbegrijpelijk hoe een volk met zoveel verschillende religies en gebruiken samen kan leven.

Vanuit India ging ik naar Australië, waar ik op o.a. organic farms, een vissersboot, een ranch en fruitplantages heb gewerkt en de ‘songlines’ van de Aboriginals volgde, een reis van Zuid- naar Noord-Australië. Via allerlei omwegen kwam ik op mijn 23e vrijwel zonder geld aan in Indonesië na mijn reizen door India en Australië en zou 2.5 jaar daar blijven.

Al zoekende naar natuurvolkeren met traditionele leefwijze voerde mijn reis zich van de gebaande toeristenpaden af en leerde ik mensen kennen, die mij, zo ver weg van de westerse beschaving, welkom heten en opnamen in hun families. Ik werd betrokken bij hun dagelijkse werkzaamheden die vnl. bestonden uit voedsel verzamelen in de natuur, voedsel bereiden en de zorg voor elkaar.
In ruil voor Engelse les leerden ze mij Pentjak Silat (dé Indonesische krijgskunst) en hun natuurlijke traditie: de Pitjit massage. Deze massagetechniek is krachtig, pittig en zeer werkzaam. Een goede Pitjit masseur/masseuse die met al zijn/haar kennis en ervaring werkt is als een fysiotherapeut, ostheopaat en chiropractor tegelijk, met de invoelende massage-handen van een wellness therapeute bovendien.
Ik voelde me absoluut bevoorrecht om dit te mogen ervaren en leren in dit land met deze geweldig vrolijke, lieve, altijd lachende mensen.

surya02

In Indonesië, Thailand, India, Filippijnen, en China is masseren een volkomen normaal ritueel als onderdeel van hun dagelijkse bezigheden. Dit alles gaat vergezeld van gezellige gesprekjes met elkaar aan het strand in groepjes bijeen; zeer gemoedelijk en ontspannend. Toen ik in Indonesië in een klein dorpje (Kampong) aan zee woonde en werkte, heb ik jarenlang ’s avonds met de bewoners samen allerlei massages gegeven aan toeristen met vooral nek- en rugproblemen, hernia- en spanningsklachten. De bewoners hielden dit urenlang vol. Terwijl in onze westerse beschaving er meestal een tijdlimiet zit aan de behandeling, hielden de masseurs in Indonesië zich daar vaak niet aan; puur op gevoel, zo mooi.

Ondertussen sprak ik de taal redelijk en leerde ik de voetzônes kennen en vooral ook het ongelofelijke ontspannende effect van een goede voetmassage. Op een lakentje op het zand, tussen allerlei mensen en kinderen die werkten en speelden, zag ik dat de massages een enorm goede invloed hadden op het gehele zenuw- en spierstelsel, zo ook de gemoedstoestand van degene die dit ondergingen. Als ik de dag erna de mensen sprak zeiden ze bijna altijd hetzelfde: “Ik heb heerlijk geslapen en voel me als nieuw!”
Terug in West-Europa viel het me op dat mensen hier veel aan spanningsklachten lijden, waardoor ze levenskracht en vitale energie missen als inspiratie voor hun werk, gezin of idealen. Ik besloot mijn massages – d.m.v. het volgen van diverse opleidingen – op een degelijke manier te vervolgen om ook als voetreflex therapeute en masseuse de mensen om mij heen met uiteenlopende klachten te kunnen helpen zich bewust te worden van de aard van hun aandoening en middels de massages de oorspronkelijke vitaliteit terug te vinden in lichaam & geest.